Skip to content Skip to footer

Mohanji na mednarodni dan Joge 2020.

Močni smo takrat, ko smo zares povezani sami s sabo. Naše glavno jedro je telo, na drugi strani pa so naši sestavni deli še veliko bolj subtilni in ravno ti nam pomagajo pri pristnemu izkušanju in občutenju življenja. Intelekt uma in naš ego, ta, bolj krhek in ranljivejši del telesa. Naslednja, še višja stopnja nas pa je tisto priložnostno, kar nekaj pomeni, ali tisto, zaradi česar doživljamo življenje.

Mnogokrat smo že slišali velike mislece govoriti o tem kdo smo, kaj smo in kaj naj bi doživljali pred našim obstojem. Vendar, takoj za temi pojmi in jasnostjo nas doleti življenje. Dohiti nas. Vse te vsakodnevne stvari, rutine, ljudje, okolica, predmeti. Vse to prevzame naše življenje. Mi pa ne vemo, kako bi temu ušli. Skoraj kot sužnji gremo skozi vzorce življenja. 

Življenje je polno teh vzorcev. Bodisi ti izhajajo iz nas in jim sledimo, jih doživljamo, po drugi strani pa zavestno doživljamo življenje skozi naše vzorce. Vsi pa zagotovo vemo, da za tem stoji veliko več. Ravno ob tem vprašanju nastopi strukturirana metoda, kot je joga. Podajajo jo veliki mojstri, tisti, ki so prepoznali resnico v sebi, tisti, ki so dali skozi čisto in jasno notranje potovanje. Te ljudje so nam pokazali čemu naj sledimo. 

Srečni smo lahko z dejstvom, da smo rojeni na tej Zemlji in da nam uspeva opredelili metode za razumevanje in asimilacijo sebe. Ni lahko. Ni lahko, toda poznamo pot, poznamo cilj, vemo, da obstaja pot, ki ni takšna, kakršni smo zdaj. Gre namreč za to, da obstajamo z zavedanjem, da obstaja potovanje, obstaja kontinuiteta obstoja in naših vzorcev in zavedanje le teh. Vzorci so zavezujoči. Od njih se ni enostavno odklopiti, to smo že videli, kajne? To vedno izkusimo. Vzorci nas vežejo. Davijo nas in dušijo. In ne vemo, kako se iz njih izplesti. Samo ena metoda obstaja in to je jasno zavedanje. Številka ena! Jasno zavedanje, kdo smo, za kaj smo tu in kje je cilj – kam gremo. To nam pomaga, da se asimiliramo in uskladimo, to nam prinaša izjemen mir.

Skrajni vzročni vidik našega sistema je vedno miren. Dušni vidik, vidik zavesti je vedno miren, nikoli moten. Karkoli se zgodi v telesu ali je umska struktura / miselna snov, kot sta intelekt in ego, skladna, je popolnoma ločena od vzročne plasti, vzročnega vidika, ki sta duša in zavest. Karkoli se zgodi zunaj, te dva vidika nista zaskrbljena. Pomembno je torej, da se vrnemo k tistemu, na kar naš sistem ne vpliva. Torej se ločimo od prizadetih stvari, kot so um, intelekt in ego, do tistih, na katere to ne vpliva, to sta duša in zavest. Zavest je delujoči del duše, ki deluje na treh različnih ravneh; budno stanje, stanje sanj in stanje globokega spanca. Torej, ta razumevanja so dali veliki mojstri, da nas popeljejo skozi to pot, to čudovito potovanje, imenovano življenje. In mojstri so se vedno znova pojavljali z vsako generacijo v različnih oblikah, da bi to sporočilo sporočili ljudem.

Imamo veliko srečo, da v tem času že obstajamo. Obstajamo v tem prostoru, kamor nam tehnologija prinaša informacije, tudi če nikamor ne gremo. Ta situacija s COVID nam je dala izjemno priložnost, da se povežemo sami s seboj; ker smo doma. Zunanje fakultete so nam odvzete, tako da so daleč stran. In potem smo pri sebi. To je čudovita država; vsi ljudje so to izkušnjo dobili zdaj. Biti s seboj, se povezovati s seboj in popolnoma biti sam. Torej, ta čas, ki je dokaj edinstven, vendar je zelo pomemben za našo rast, zavedanje in poravnavo v našo resnično lastnost.

Ta blog je bil napisan 21ga septembra …

Na ta dan joge vam želim izjemno zavedanje, izjemno zadovoljstvo in globoko povezanost s seboj, da je to življenje popolno. Tega življenja ni mogoče zapraviti. To rojstvo smo sprejeli; prestali smo vse težave različnih stopenj obstoja. Zdaj tega življenja ne moremo zapraviti. Uporabiti ga moramo pravilno, da se ponovno povežemo s seboj in združimo z Vrhovno zavestjo. Želim ti uspeh.

Veliko ljubezni.

To je Mohanji.