Skip to content Skip to footer

Rek Swami Vivekanande o resnici

Dobrodošli v Mohanji Speaks

Pozdravljeni prijatelji! Upam, da ste dobro. Danes se bomo pogovorili o zelo znanem citatu Swami Vivekanande, ki gre takole: »Zaradi resnice lahko zapustimo kar koli na svetu; vendar resnice ne bi smeli zapustiti zaradi ničesar. ” To je zelo globoka izjava. Kaj to pomeni? Zaradi resnice lahko zapustite kar koli na svetu. Zaradi ničesar ne bi smeli zapustiti resnice. Kaj je ena in edina resnica, s katero ste rojeni; ki obstaja z vami in potuje z vami ter ostane z vami do smrti; in celo preživi smrt? To je princip vaše duše. Princip duše ali ‘Atma tattva’. To je prava resnica, s katero vedno živimo.

Ko rečete ali ko je Vivekananda rekel, da lahko zapustimo kar koli na svetu – saj je vse začasno; kraji, čas, ljudje, odnosi, materiali, imetje in položaji so začasni. Atma tattva – načelo duše je trajno. Če prodaš svojo dušo, zaradi tega sveta, izgubiš svojo dušo in vseeno boš izgubil svet, ker je svet  začasen. Če pa zapustite karkoli na svetu, zaradi svoje duše ali vložite svoj čas v svojo dušo, imate dušo za vedno.

Pogovorimo se o drugi strani tega. Kako zapustite svojo dušo zaradi stvari na tem svetu? Običajno, ko je prizadeta vest, je izzvana vaša povezava z dušo. Kako lahko vplivamo na vest? Ko varamo, krademo, izdajamo, lažemo in delamo, kar moti ljudi ali svet, ubijemo lastno vest. Vest je kot most med vašim zavestnim stanjem in vašo dušo. Vaše zavestno stanje vključuje vaše telo, um, intelekt, ego, čute in vse, kar je del vašega zavestnega stanja. Torej, ko zapustite ali svoj značaj zavesti tako, da izdate druge, odvzamete stvari drugim ali ukradete, kar pripada drugim, in naredite negativna dejanja na svetu, potem je most, imenovan vest, zažgan in izgubite povezavo do svoje duše. Tako pravi Vivekananda; uničenje mostu se ne splača. Torej ne varajte, ne kradite, ne izdajte, ne ogovarjajte, ne govorite slabo o nikomer. Z drugimi besedami, uničevanje ugleda, ogovarjanje, izdaje, vse to, zažge most, imenovan vest. To je tvoja povezava z lastno dušo.

V življenju lahko zapustite vse stvari, ne pa tudi duše, ne resnice.

Resnica je trajna. Duša obstaja s teboj skozi vse življenje in preživi tvojo smrt.

Če zapustite stalno v sebi zaradi začasnega, kot so telo, um, intelekt, ego, čutila, materiali zunaj vas… Ko se navežeš na vse te stvari in zapustiš dušo, zamudiš priložnost, da bi vlagal v svoj trajni vidik.

Upam, da ste razumeli to dejstvo. V življenju lahko zapustite karkoli, resnice pa ne. Nikoli v življenju ne zapustite resnice. Če si to jasno zapomnite, vas bo to vodilo naprej, na zelo učinkovit in uspešen način do konca življenja.

Danes te misli puščam na vašem krožniku. Premislite, premeljite in pomislite, koliko stvari ste doslej storili, ki so vas ločile od tega faktorja resnice, od dejavnika vesti, mostu. In če mislite, da ste lovili stvari brez etike, ste lovili stvari zaradi sebe, sebično. In če mislite, da ste s sebičnostjo in sebičnimi željami pometli z nesebičnostjo, ki je v nas normalna in naravna, potem je čas, da se spremenite; pravi čas je, da se spremenite.

Naša narava je čista zavest. Naša resnična narava je dejavnik duše. Naj bo narava naravna. Tudi naša zunanja narava je enaka. Naj bo narava naravna. Takrat je učinkovita. Premislite.

  •  Ne zapuščajte etike.

  •  Ne zapuščajte čistosti.

  •  Ne zapuščajte nesebičnosti.

  •  Ne zapuščajte sočutja in prijaznosti.

  •  Ne zapuščajte sebe.

Vi ste edina resnica, ki jo morate poznati, razumeti in se z njo povezati; vse ostalo je relativno. Želim vam veliko uspeha.

Veliko ljubezni.

To je Mohanji, za vas.